Viktnedgång börjar i tankarna

Att gå ned i vikt är något som många försöker sig på minst en gång i livet. Alltför många svenskar är idag överviktiga och behöver gå ner för att må bra och kunna leva livet fullt ut. Men det är i princip omöjligt att nå sina viktmål om man inte har rätt taktik och de positiva tankarna med sig.

En jojo-bantare är en sådan som inte har en långsiktig plan för hur man ska gå ner i vikt och sedan hålla vikten när man nått sitt mål. Väldigt många går ner snabbt med hjälp av olika bantnings-metoder, men sedan när de tröttnat på den livsstilen ger de upp och låter kilona krypa tillbaka igen. Detta är inte ett hälsosamt sätt att gå ner i vikt på, utan det krävs att processen börjar i huvudet.

3635374-portrait-of-a-young-woman-stretching-her-backMan kan kombinera både metoder för att gå ner i vikt och mental träning på till exempel http://godbalans.se/. Ett bra sätt att förbereda sig på sin inre och yttre resa är att lägga upp ett program för hur man ska äta, hur man ska kunna förbättra sin mentala hälsa och hur många kilo man vill gå ner innan man hamnar på sin målvikt. Att ha tankarna fästa på ett konkret mål är extremt viktigt för att man ska orka stå emot frestelser och trötthet under processen.

En som har forskat på sambandet mellan mental hälsa och övervikt är socionomen Lisbeth Stahre som har skrivit flera böcker om hur stress och depression kan kopplas ihop med fetma. I en artikel i Svenska Dagbladet berättar hon om hur hon upptäckte sambandet när hon arbetade med patienter som led av utmattningsdepression. Det fanns en slående likhet mellan den ångest som bidrog till utmattning och övervikt, och efter två forskningsstudier började hon tillslut att skriva böcker om ämnet. I en artikel i Eskilstuna-kuriren framhåller hon hur vanligt det är att unga tjejer och kvinnor lider av övervikt, ofta på grund av att de är för snälla och mesiga gentemot kraven som ställs på dem utifrån. Det kan handla om samhällets ideal som blir för tunga, eller människor runtomkring som man vill blidka, och de orimliga kraven gör att man helt enkelt känner sig värdelös och tar till ätandet som en tröst.

Som tur är finns hjälp att få. Ett exempel på att det verkligen går att komma över sina ätstörningar eller sin fetma är programmet Biggest Loser. Här är ett klipp på fantastiska prestationer som kan inspirera.