Vanligt med blodpropp

Att drabbas av en blodpropp är väldigt vanligt och fler dör av detta än av de vanligaste cancerformerna. Men kunskapen om sjukdomstillståndet är låg och vid flygning och när man äter p-piller, är det extra viktigt att vara uppmärksam för symptom.

13333613-blood-clot

Många fler dör av blodpropp i benen eller lungorna än av prostata- och bröstcancer, skriver Göteborgs-Posten. Enligt en undersökning känner dock bara en av tio till det och därför har man utlyst en dag som heter Världstrombosdagen. Syftet med dagen är att lära fler om symtomen eftersom många söker vård när det redan är försent och de riskerar att dö. Det är exempelvis vanligt att gå hemma med en livsfarlig propp i benet och tro att det är en vanlig muskelbristning eller liknande. En propp i lungan ger enligt professorer en risk att dö på 30 procent om den är obehandlad och risken är endast fem procent om man får behandling i tid.

Propp vid långflygning

Ett vanligt tillfälle att drabbas av en blodpropp är under en långflygning. I Aftonbladet kan man läsa om att var tionde medelålders passagerare fått en blodpropp när de flugit. Det absolut bästa knepet för att undvika ett få en blodpropp i benet under en långflygning är enligt doktorer att bära stödstrumpor. Stödstrumpan fungerar väldigt bra som hjälpmedel för de som befinner sig i riskzonen för att få en propp. På nätet finns stödstrumpor för alla att köpa och för att vara på den säkra sidan kanske man alltid borde ha på sig ett par sådana här strumpor när man är ute och flyger.

P-piller ökar risken

Något annat som ökar risken att få en blodpropp är vissa typer av p-piller. I Helsingborgs Dagblad kan man läsa om en 15-årig tjej som fick en blodpropp i lungan av att äta p-piller och hon hade inte ens hunnit äta klart en karta innan hon drabbades. Tjejen fick svårt att andas och ont i brösten. Därför åkte hon in till sjukhuset och där kunde man konstatera att hon drabbas av en blodpropp i lungan. Efter att ha drabbas får hon nu äta läkemedlet Waran som gör att hon absolut inte får börja blöda eftersom det verkar blodförtunnande.