Sluta stressa

Att kunna unna sig saker för sitt eget välmåendes skull är en konst, för det är nämligen något som vi svenskar är dåliga på att göra. Men om man vill må bra och vara hälsosam måste man faktiskt lära sig att det också är viktigt att koppla av och sluta stressa hela tiden – och det finns en hel drös med saker som man kan göra detta på.

stress jobb kontorNär var det senaste som du bokande in en lång och avkopplande massage i Stockholm eller tog tåget ner till Göteborg bara för att koppla av på något av de spektakulära hotellen vid Avenyn? Förmodligen svarar du att det nog var ett bra tag sen, för är det något som vi svenskar är väldigt dåliga på att prioritera – istället blir det allt vanligare med stressiga vardagar på jobbet och sömnlösa nätter. Till exempel visar ny forskning att det faktiskt finns ett samband mellan stress och mardrömmar vilket gör att folk som har sömnproblem eller är deprimerade mår ännu sämre (källa). Likaså är en annan anledning till stress är även dagens moderna teknik som inte låter oss vara från jobbet ens när vi är lediga. Idag är det nämligen en självklarhet att de flesta utav oss har en smartphone eller iPhone som ständigt är uppkopplad mot jobbmailen, kalendern och går att ringa till – vilket både ger oss mer frihet att bestämma när och vart någonstans vi ska jobba. Det som man dock inkräktar på är egentiden och ger oss aldrig riktigt känslan av att koppla av, så det kanske inte är så konstigt att det faktiskt är hela 45 procent som anser att just kravet på att vara tillgänglig varje minut under dygnet även leder till ökad stress (källa). Men hur ska vi gå tillväga för att minska stressen?

Så stressar du mindre

Det första steget mot att sluta stressa är kort sagt att stänga av telefonen när du inte vill vara tillgänglig och på så vis börja ta steg mot avkoppling. Nästa steg i ledet är att unna sig själv att faktiskt bara ägna sin tid åt det som man själv vill göra och inte bara åt saker som man måste göra. Det hela handlar egentligen om att våga prioritera och sätta sig själv i första rummet. Ett tips är att arbeta med det egna självförtroendet och självkänslan för att även kunna vara modig nog att vara tydlig med vad du vill och inte vill mot omgivningen såsom i vänkretsen och på jobbet – det kommer ge dig kontroll och balans vilket minskar att skadlig stress uppstår.

ChecklistaAtt tänka på