Mer smak av hälsosam mat

????????????????????????????????????????I ett inlägg som du kan läsa här har vi skrivit om hur du går tillväga för att få till smakerna. Bland annat lyfter vi saker som att vid matlagning ha rätt köksprodukter, råvaror och kryddor. Men någonting som verkligen smakar – är när en vet att det goda man äter, även är hälsosamt samt bra för miljön. Att exempelvis välja närodlat innebär att råvaran har mindre tillsatser (kanske inga alls) och inte har färdats speciellt långt. Den kan till och med komma från din lokala bonde, om en sådan finns. Likaså är det när du handlar ekologiskt. Då vet du att till exempel att det kött som du äter har behandlats bra eller om det är en råvara så har arbetarna som odlat fram den bra arbetsförhållanden. Det gör självklart att det smakar bättre.

Hälsocertifierade restauranger

Och nu ska det även förtydligas ifall olika restauranger är hälsosamma eller inte, så att smaken när man äter ute också blir extra god. Detta har man lyft i ett inslag från Sveriges Radio och det handlar helt enkelt om att restauranger ska bli certifierade som nyttiga. I inslaget får vi höra Kerstin Kjersén som är kallköksansvarig på restaurang Astern i Borås (K-märkt) berätta om hur intresset av hälsosam mat fortsätter att växa. Bland annat märker hon hur deras kunder äter mer av deras salladsbuffé, mindre kolhydrater och mindre sås. Margareta Frost Johnasson på Hushållningssällskapet berättar vidare om hur det går att ta fram roligare mat när man ser till den hälsosamma maten eftersom det ger mer smak och färg till kosten. Samtliga i inslaget är mycket positva till en hälsosam certifiering av restauranger, men det framkommer även en viss oro om hur det ska införas. En som är fundersam är Mikael Berglund Hveem på Astern:

– Det verkar svårt. Friheten för kockarna minimeras eftersom de kanske tvingas hålla igen på ingredienser. Kockarna vill få det att smaka så gott som möjligt. En certifiering kan begränsa den friheten, säger han.


Tänk även på att det som vi kanske tror är nyttig mat inte alltid är det. Det är viktigt att läsa på själv. Mer om detta i inslaget ovan.