Må bra på jobbet, med jobbet

Att må bra är viktigt och speciellt viktigt är det bra att känna att man mår bra på jobbet – så hur kan företaget hjälpa sina anställda för att må bättre i vardagen?

livet.miljö.hälsaIdag är det allt vanligare med sjukskrivningar, frånvaro och jobbångest vilket är något som varje företag bör ta tag i och adressera, så varför inte hålla en konferens i ämnet för att ta reda på vad man som företagsledning kan göra bättre? Exempelvis när företagshälsoföretaget Previa skulle skriva en handbok om ämnet så rådfrågade man just sina anställda på detta sätt, och resultatet kunde inte bli bättre (källa) – så varför inte göra som dem och faktiskt fråga dina anställda om hur deras arbetssituation kan förbättras, vad du som chef kan göra och vilka faktorer som väger tyngst. Glöm inte att det faktiskt ska vara okej att ha kul på jobbet också:

”Rubriken för dagen löd “Kan skratt vara lönsamt?” Föreläsarna svarade alla ja med eftertryck på den frågan. Skratt gör oss effektivare och håller oss friskare” läs mer här.

Det finns många sätt att skapa ett bra företagsklimat och gemenskap på jobbet och det är inte heller svårt att göra detta. Ett tips är till exempel att börja med gemenskapen. Köp in lite roliga reklamsaker från Axon Profil och använd dessa som pris i exempelvis samarbetsövningar eller kontorstävlingar. Viktigt att komma ihåg då är dock att alla ska få ett pris så att ingen utelämnas, det är aldrig bra för gemenskapen – sen gäller att bibehålla denna gemensamhetskänsla. Ett annat tips är till exempel då att se över hur arbetsklimatet påverkar de anställda. Kanske skulle medarbetarna må bättre om de fick jobba fyra dagarsveckor istället för sju? Det var nämligen något som bättrade stämning, klimat och sjukfrånvaron på ett amerikanskt företag (källa). Så pröva er fram, hör efter vad de anställda tycker och var flexibla så kommer företaget snart både gå med vinst och må bra!