En sjukdom som många lider av

Det finns många sjukdomar i samhället som är vanliga men väldigt dolda, det är till exempl Hyperhidros och IBS.

magarI ett tidigare inlägg skrev vi om hur det finns en bristande kunskap i vården och i samhället om sjukdomen Hyperhidros. Denna sjukdom innebär att den som drabbas svettas kraftigt, ja i princip okontrollerat. Något som gör att man kan känna sig ofräsch och besvärad, inte minst i skolan på idrotten eller på jobbet i skjorta. Som tur är kan man söka hjälp för detta tillstånd, det finns mycket man kan med olika behandlingar på till exempel svettmottagningar runt om i landet.

En vanlig sjukdom med jobbiga besvär

Andra vanliga sjukdomar, som det finns betydligt mer kunskap om i samhället, är magbesvärssjukdomen IBS. IBS står för Irratable Bowel Syndrome och innebär att man har en funktionell störning i mag-tarmkanalen med ett felande rörelsemönster. Det är en sjukdom som ger allt från buksmärtor till förstoppning, diarré och gasbesvär. Helt enkelt väldigt jobbiga effekter för personen i fråga. Symptomen som kan sägas vara typiska vid IBS är att man har ont i magen, särskilt när man ätit, att man växlar mellan att vara förstoppad och lös i magen, att man går på toa för nummer två väldigt oregelbundet, att man har gasbesvär och känner sig konstant uppspänd i magen samt att man haft sina besvär i mer än tre månader.

Vårdguiden 1177 går det att läsa om hur man kan ha ont i magen: ”på olika ställen och på olika sätt”. Det kan till exempel vara så att man får kraftigt magknip under revbensbågarna men en mer molande värk i hela mag-tarmkanalen. Ofta är smärtan som värst efter att man ätit, för att avta när man besökt toaletten.