En okänd sjukdom

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om hur den high tech-hypade rakhyveln med laser istället för rakblad stoppats, på grund av en icke-existerande prototyp. I dag skriver vi istället om en sjukdom som är gravt undanskuffad och nästintill okänd i vårt samhälle, nämligen Endometrios.

I en artikel i DN kan vi läsa att Endometrios drabbar hela tio till femton procent av alla livmoderbärare i fertil ålder och grovt räknat rör det sig om cirka 200 000 personer som är drabbade av denna osynliga, otäcka sjukdomen – som inte ens sjukvården tycks ha koll på.

Vad är Endometrios?

Vad är då egentligen endometrios? Jo det är en sjukdom där slemhinnan som stöts ut från livmodern när ett ägg inte har befruktats, tar andra vägar ut från själva livmodern än ut genom slidan, som den ska. Istället sätter sig slemhinnan på andra ställen där den inte borde sätta sig, som i äggstockar, i bukhinnan eller på en annan lika olämplig plats, och där kan cystor och inflammation sedan uppstå, vilket är extremt smärtsamt. Dock försvinner problemen, eller minskar åtminstone, när en hamnar i klimakteriet och mensblödningarna helt upphör, men innan dess är det ju ett helt liv allt som oftast – som inte borde drabbas av dessa smärtor. Andra symptom som endometriosdrabbade livmoderbärare kan åka på:

 

apotek sjuk tabletter alvedon panodil iprenI dag är det också väldigt med normer kring hur man ska fungera och hur normalt allt ska vara, man förutsätts ha mens, en normal mens, varje månad samtidigt som det inte är något som en pratar om, det är tabu och en enorm social press på de som inte uppfyller de uppställda villkoren som finns för att man ska passa in. Särskilt jobbigt är det förmodligen då för unga kvinnor som inte vågar söka hjälp eller prata om sina problem.

Endometrios är en av Sveriges stora folksjukdomar, större än diabetes, men trots detta för många en helt okänd sjukdom. En annan liknande sjukdom är PCOS som är en hormonrubbning där man dels kan få blåsor på äggstockarna och utebliven eller oregelbunden mens, samt akne och nedsatt fertilitet som symptom. Även denna sjukdom är i hög grad okänd för de allra flesta.