Brister inom fotvården
Någonting som blir ett allt vanligare ämne att diskutera i media är sjukvården, och framför allt sjukvårdens brister. Och det ämne som kommit upp på tapetern nu under den senaste tiden är debatten om fotvård, framförallt den medicinska fotvården och bristen av den.
Att vara sjuk är aldrig roligt, och än mindre roligt är det när man heller inte får någon hjälp för sina sjukdomsymptom – vilket är ett allt vanligare problem i välfärdssverige idag. För om man har problem med sina fötter så som sprickor, illaluktande fotsvett eller kanske bara ovanligt torra fötter kan det räcka med att man behandlar med Footmender dagligen under ett par veckor, men när man lider av en kronisk sjukdom kan det krävas medicins fotbehandling – och det är det inte alla som får.
Oprioriterade patienter
Alla kan må bättre av medicinsk fotvård men eftersom att landstinget endast prioriterar högriskpatienter är det alltså flertalet patienter som tillhör gruppen oprioriterade patienter. Och det är bland dessa som Sveriges Radio hittade Gunilla 2011. Hon vägrades nämligen att få kontinuerlig och regelbunden fotvård av landstinget på grund av ekonomiska inbesparingar. Dock är hennes problem så pass allvarliga att hon flera gånger behövt läggas in för att bli behandlad med intravenöst antibiotikadropp på grund av infekterade sår i fötterna. Så istället för att betala de 250 kronor som en medicinsk fotvårdsbehandling kostar per gång har landstinget istället fått betala hela 36 000 kronor på grund av hennes flera sjukhusvistelser – och det är inte vidare rimligt.
Högprioriterade patienter drabbas också
Nog för att den oprioriterade gruppen drabbas hårdast av landstingens besparingar så är de inte ensamma – även de höprioriterade patienterna drabbas. Till exempel berättar tidningen VLT om läkare och Socialstyrelsen slår fast att Västerås län försummar diabetiker och i Norrland väntas en höjning av taxan för fotvård för de äldre och sjuka med 18 procent, vilket gör att fotvården från och med våren 2015 kommer att kosta 470 kronor per gång istället för nuvarande 398 kronor, skriver Norran. Så för den som är i behov av fotvård inom en närstående framtid kan komma att drabbas hårt ekonomiskt – oavsett vilken grupp patienter man än tillhör.