Bokföring och förmåner enskild firma

Om du har en enskild firma eller egen verksamhet finns det endel saker med bokföring som du måste lära dig. Det är inte helt lätt med bokföring och det kan hända att du behöver ta hjälp med det. Samtidigt behöver du veta vilka förmåner du har, och inte har.

 

Redovisa allt rätt genom att ta hjälp av en ekonom på Modern Ekonomi. Men det är samtidigt viktigt att du har lite koll på skeppet med. Här kommer lite information som kan vara bra för dig att veta.

 

Bokföring

 

Du som bedriver enskild näringsverksamhet är skyldig till att bokföra alla affärshändelser fortlöpande, skriver Skatteverket på sin sajt. Det är om du tillexempel säljer något till kund, köper in saker till ditt företag eller införskaffar en ny lokal. Allt som ger eller kostar pengar ska bokföras helt enkelt. När varje år är slut ska du summera årets bokföringshändelser och se hur det gått. På detta vis får du svart på vitt på dina tillgångar och skulder, och ser om de är i balans eller ej. Efter det är det dags att redovisa det bokförda resultatet på en NE bilaga. Efter det är det dags för skattemässiga justeringar och sedan kommer det skattemässiga resultatet, vilket Skatteverket räknar ut din slutgiltiga skatt på. Här är en video som förklarar bokföring på sju minuter.

 

Avdragsgiltigt

 

”Är du anställd räknas normalt den lön och de förmåner du får av din arbetsgivare som skattepliktig ersättning för utfört arbete. Men det finns vissa förmåner som är skattefria”, skriver PrivataAffärer.

 

Det skiljer sig att vara anställd och ha en enskild firma. För vissa avdrag gäller enbart anställda, och ett sådant är friskvård. Det har du tillexempel inte rätt till när du har en skild firma. Men det finns många andra saker som du kan dra skatteavdrag.